Betere foto’s maken met je mobiele telefoon doe je zo

Tegenwoordig hebben we bijna allemaal een verschrikkelijk sterke camera, zo in onze broekzak. Als je de camera op je telefoon goed gebruikt, kun je de gemiddelde camera net zo goed thuis laten liggen. Want met een beetje smartphone kun je écht verbluffende foto’s maken en bewerken. Met deze 10 handige tips breng je jouw mobiele fotografie naar een hoger niveau!

 

hoe-maak-je-betere-fotos-met-je-telefoon-mobiel

 

#1 Practice makes perfect

Verwacht niet dat jouw eerste foto gelijk een meesterwerk wordt. Het kost tijd en vooral oefening om je camera te leren kennen. Dit geld ook voor je smartphone camera. Ga er lekker op uit en begin met experimenteren. Experimenteer met licht, composities en perspectieven. Er is geen goed of fout, fotografie is jouw kunst, dus fotografeer zoals jij dat mooi vindt. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in het vastleggen van prachtige momenten.

#2 Poets je lens voor de foto

Je laat toch ook geen vette vingerafdruk op je cameralens zitten? Toch denken de meeste van ons er niet aan om even de lens van onze telefoon te poetsen voor we die mooie foto willen maken. Zonde, want je smartphone heb je de hele dag in je handen of in je broekzak, de lens is meestal niet schoon. Zeker wanneer je je foto’s naderhand zou willen afdrukken is een schone lens ontzettend belangrijk voor heldere foto’s. Veeg regelmatig je cameralens schoon met een zacht doekje om vingerafdrukken en stof te verwijderen. Bij gebrek aan iets beters is je T-shirt ook nog een optie.

#3 Tik voor scherpte

Veel mensen laten de smartphone kiezen waar hij scherpstelt. Maar een smartphone ziet niet wat jij ziet natuurlijk, de software maakt een gok, maar die kan verkeerd zijn. Als je op een specifiek onderdeel van je foto wilt scherpstellen, tik je gewoon daar op het scherm. Je telefoon doet daarna de rest. Hij past zowel de scherpstelling als de belichting aan om dat perfecte plaatje te schieten.

#4 Vermijd de digitale zoom van je mobiele telefoon

Digitale zoom is eigenlijk helemaal geen zoom. De software in je telefoon maakt de afbeelding dan simpelweg groter, ten koste van de kwaliteit. In plaats daarvan, beweeg fysiek dichterbij naar je onderwerp. Op die manier behoud je de kwaliteit van je foto’s. Je zult meer details terugzien waardoor de foto ook groter afgedrukt kan worden.

#5 Get on the grid

Zorg dat je horizon altijd recht staat voor een professionele uitstraling. De meeste telefoons hebben een rasterfunctie om je te helpen de perfecte compositie te behouden. Deze rasterfunctie kun je meestal bij je instellingen aan en uit zetten. Daarnaast kun je met de rasterfunctie niet alleen rechte foto’s maken, maar het helpt je ook om je compositie beter in te delen.

 

betere-fotos-maken-met-je-telefoon-mobiel

 

#6 Speel met licht

Een goede foto valt of staat met het juiste licht. Het is niet voor niets dat de mooiste momenten voor buitenfotografie tijdens het golden hour is. In deze momenten van de op- en ondergaande zon is het licht op zijn warmst.

Fotografeer bij voorkeur buiten bij goed weer en maak zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Daarnaast kun je ook veel met licht experimenteren. Met tegenlicht kun je fantastische mooie en artistieke foto’s maken voor je fotomuur. Daarnaast kunnen de meeste smartphones ook de belichting van de foto aanpassen wat een bijzondere foto op kan leveren.

#7 Ken de camera van je mobiele telefoon

Verdiep je in de functies van je smartphone camera. Ontdek opties zoals aanpassing van de witbalans, belichting of zelfs filters om je foto’s naar wens aan te passen. Kennis is macht als het om fotografie gaat! Maar vergeet alsnog niet te oefenen.

#8 Bye bye flitser

Tenzij je écht geweldige professionele fotografie equipment hebt, zijn flitsers de vijand van natuurlijke foto’s Je kunt het gebruik van de flitser op je mobiele telefoon dan ook beter vermijden. Fotografeer liever bij daglicht in een heldere omgeving om de kleuren en details waarheidsgetrouw vast te leggen.

Als je binnen foto’s wilt maken kun je beter een lamp aanzetten dan je flitser gebruiken. Let er dan alleen wel op dat er een groot verschil is tussen ‘praktisch licht’ en ‘gezellig licht’. Plafondlampen geven niet de meest flatteuze schaduwen op het gezicht, in plaats daarvan kun je beter een paar sfeerlampen aanzetten.

#9 Slim foto’s bewerken met je mobiele telefoon

Het voordeel van een smartphone is dat er talloze apps binnen handbereik liggen. Niet alle fotobewerking apps zijn even goed, daarbij kunnen ze ook best duur zijn. Maar gelukkig zijn er ook geode gratis apps om je foto’s direct op je smartphone te kunnen bewerken. Gebruik fotobewerking apps zoals snapseed van google of VSCO om je foto’s te verfijnen.

#10 Let op je ademhaling

En last but not least, let op je ademhaling. Dit klinkt misschien gek, maar is echt een zeer waardevolle tip wanneer je uit de losse pols foto’s moet schieten. Adem eens goed in en langzaam uit, tijdens het uitademen maak je de foto. Hierdoor wordt het makkelijker om je telefoon goed stil te houden. Zorg er daarnaast voor dat je je telefoon met beide handen dicht bij je lichaam vasthoud. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker om scherpe, professionele plaatjes te schieten.

 

Met deze eenvoudige tips ben jij er klaar voor om geweldige foto’s te gaan maken! Wie weet schiet je wel een mooi plaatje voor boven de bank. Dan weet je ons te vinden om jouw persoonlijke woodprint te laten drukken.